Γ. Μαρκογιαννάκης: Η νέα αδικία στο Δήμο Μαλεβιζίου…

Μια νέα αδικία εις βάρος του Δήμου Μαλεβιζίου, που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες και τα έσοδα από τη λειτουργία της λιμενικής ζώνης των Λινοπεραμάτων, καταγράφει με επιστολή του ο άλλοτε δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ασκώντας παράλληλα κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της.

Η επιστολή

Ενός κακού μύρια έπονται.

Μετά από τη δημιουργία του ‘’διαβολικού τριγώνου’’ Κορακιά-Δαμάστα-Λινοπεράματα, είχαμε πρόσφατα στο δήμο μας μία ακόμα δραματική εξέλιξη. 

Μία νέα αδικία εις βάρος της κοινωνίας του Μαλεβιζίου…

Η νέα αδικία εις βάρος του Δήμου μας έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες και τα έσοδα από τη λειτουργία της λιμενικής ζώνης των Λινοπεραμάτων.

Να δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα έσοδα, από τα δεκάδες χρόνια λειτουργίας της ζώνης, (περίπου 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο) πήγαιναν αρχικά στο τότε Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου (ΛΤΗ) και στη συνέχεια στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) χωρίς να έχει γίνει κανένα ανταποδοτικό έργο στην περιοχή των Λινοπεραμάτων.

Πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και του δήμου μας ήταν οι σχετικές αρμοδιότητες και τα έσοδα να αποδίδονται ως ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία.

Η ευκαιρία για την διεκδίκησή του δίκαιου αυτού αιτήματος μας δόθηκε στις αρχές του 2001, με την κατασκευή του λιμανιού στην Παντάνασσα-Ρογδιάς και με τη δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου Γαζίου.

Ως δήμος Γαζίου, με λαϊκές συνελεύσεις, μαζικούς αγώνες και τεκμηριωμένες προτάσεις, διεκδικήσαμε και πετύχαμε -μεταξύ άλλων- το στόχο μας δεδομένου ότι  στο ΦΕΚ Α’ 149/6-7-2001 αναφέρονται τα εξής:

 Άρθρο 1.  

Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου N. Ηρακλείου  που αφορούν το Δήμο Γαζίου στο Δήμο αυτό και συστήνεται Ν.Π.Δ.Δ. που φέρει την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαζίου» κλπ…

Δυστυχώς όμως το 2004 η επόμενη κυβέρνηση επανάφερε τις αρμοδιότητες αυτές άρα και τα έσοδα, ξανά στο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου (μετέπειτα ΟΛΗ).

Στη συνέχεια η εξέλιξη έχει ως εξής:

Πρόσφατα, η κυβέρνηση είχε αρχίσει τις διαδικασίες παραχώρησης του 67% των μετοχών του ΟΛΗ σε ιδιώτη.

Υπήρξαν έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από φορείς και από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να μην παραχωρηθούν στο σύνολό τους οι αρμοδιότητες του ΟΛΗ στον ιδιώτη.

Έτσι:

Στην χθεσινή (24-7-2024) συνεδρίαση της Βουλής η κυβέρνηση παραχώρησε το 67% του ΟΛΗ σε ιδιώτη, αλλά σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες μόνο για το λιμάνι Ηρακλείου, εξαιρουμένου του ενετικού λιμανιού, της ζώνης Λινοπεραμάτων, των άλλων μικρών λιμανιών κλπ.

Επίσης ιδρύει ξανά το Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου στο οποίο παραχωρεί και πάλι την αρμοδιότητα άρα και τα έσοδα από τη λιμενική ζώνη των Λινοπεραμάτων…

Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι ο δήμος Ηρακλείου με σοβαρή και τεκμηριωμένη παρουσία στη Βουλή, με βάση την δήλωση του Υφ/υπουργού κ Γκίκα ,πήρε, εκτός από τη ‘’μαρίνα’’ το θεατρικό σταθμό κλπ ,πήρε επιπλέον και το 7% των εσόδων του ΟΛΗ ως ανταποδοτικά…

Εμείς τι πήραμε ?

Μετά από όλα αυτά:

Ένα κύμα αγανάκτησης και απαισιοδοξίας πλανάται στην ατμόσφαιρα του δήμου Μαλεβιζίου…

Κύριε Δήμαρχε.

Κύριοι της δημοτικής Αρχής.

Κάτι δεν πάει καλά εκεί στο δήμο…

Δεν μπορεί να παίρνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις με περιφερόμενα ή τηλεφωνικά Δημοτικά Συμβούλια λίγο πριν τη συνεδρίαση της Βουλής.

Και μάλιστα μια απόφαση με 4-5 εναλλακτικές προτάσεις…

Η απόφαση έπρεπε να είναι μία και μοναδική.

Επαναφορά ως έχει το ΦΕΚ Α’ 149/6-7-2001.

Δηλαδή πλήρη αρμοδιότητα για τη λιμενική ζώνη των Λινοπεραμάτων στο Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους βουλευτές Ηρακλείου Μαμουλάκη Χάρη, Βατσινά Ελένη, και Παρασύρη Φραγκίσκο για την συμπαράσταση και την στήριξή τους στην επιτροπή αλλά και κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Γιώργος Μαρκογιαννάκης

τέως δήμαρχος Γαζίου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί